laptop graphics card

Discussion in 'Technical Support' started by Ducks, Sep 27, 2016.

  1. Ducks

    Ducks Member

    laptop has switchable graphics but i cant get pso to use the graphics card, only wants to use the integrated shit
    i've tried to force the nvidia program to use the gfx card for psobb.exe but it just wont

    i think this has been a problem in the past but i was hoping someone knew of a workaround or fix :x
     
  2. ChiveyX

    ChiveyX Member

    Location:
    CA
    Guildcard:
    42001452
    @Ducks On my old dual card laptop I had to disable the Intel HD graphics so its only choice was to use the dedicated. I dont know if it would work in your case, but it does sound similar.
     
  3. Ducks

    Ducks Member

    if i disable intel gfx the laptop monitor wont work, idk how to remedy that
     
  4. anime

    anime Bonsai Trees Staff Member

    Location:
    WAshington
    Guildcard:
    42000134
    Guildcard 2:
    42001391
  5. Nikki

    Nikki Member

    Isn't it something to do with direct3D?
     
  6. Ducks

    Ducks Member

    yea switchable gfx is shit
    but this is the only pc i have atm

    no workaround makes me sadpanda
     
  7. Nyte

    Nyte Booma-Rang!

    Location:
    Flashback Arcade
    Guildcard:
    42000392
    Guildcard 2:
    42000775
    Mine is the same thing ducks.. i never even realized it was using the intel gfx. this is probably why i was having trouble with that graphics mod.. what was it called..(the one that makes pso look badass)
     
  8. Nikki

    Nikki Member

    PSO2 Inspired Mod? Or was it that thing that adds bloom and bump mapping to PSO?
     
  9. Nyte

    Nyte Booma-Rang!

    Location:
    Flashback Arcade
    Guildcard:
    42000392
    Guildcard 2:
    42000775
    that one.
     
  10. Nikki

    Nikki Member

    Yeah ENB can be killer on lappys/netbooks.
     
  11. anime

    anime Bonsai Trees Staff Member

    Location:
    WAshington
    Guildcard:
    42000134
    Guildcard 2:
    42001391
    I still think it could be fixable
    try reinstalling drivers and use DriverSweeper
     
  12. Mylandra

    Mylandra Member

    Location:
    Canada
    Here's some basic directx for whoever wants to « fix » this or rather allow the users to select which video adapter to use for playing the game.

    For first part, use GetAdapterCount then loop using GetAdapterIdentifier for the options app to feed a combobox or something then save in registry.

    For the next part, load the adapter registry entry in memory and set it inside the software... shouldn't be hard.

    Look this up and make sure the adapter value is within boundaries or the game will crash/close.

    0083875A - xor ebp,ebp // sets ebp to 0 which is equal to D3DADAPTER_DEFAULT
    0083875C - mov [00ACD524],ebp // sets the adapter value in memory

    Make sure to read next part too as it reuses the same ebp even tho it's stored in the address. I'll leave it to your own imagination how to inject your own graphic adapter at this point.
    By the way, do not alter this on Ephinea or you'll get banned lol
    Please ignore this message if you aren't a developer.
     
    Last edited: Sep 27, 2016
  13. Ducks

    Ducks Member

    the entire time ive played pso on ephinea was on the intel gfx, but i figured there might have been a fix

    it's whatever would be nice but theres shit all i can do about it
    also this game runs poorly for me cuz of gfx combined with shit hdd speed i guess
    lag spikes galore
    /shrug
     
  14. Mylandra

    Mylandra Member

    Location:
    Canada
    If it shows two adapters, this would work otherwise not. Because it implies changing adapter from the default one.
    Sounds like the Intel adapter is the default one in this case because pso uses the default adapter and that's why disabling it blacks your screen out since it is considered default. Well, idk how these specific laptops works, however I do know some people tend to upgrade their old laptops to newer OS that doesn't even have driver support for their old dedicated video adapters (Not saying it's the case here).

    I'm curious, out of all the people here, do the issues ONLY happen with PSO? Because I have a feeling it might be generalized. The code pso uses was pretty standard back then.
     
  15. Ducks

    Ducks Member

    ive never tried to use ram drives
    i have 8 gigs ram so i assume i could do that
     
  16. gizonde

    gizonde Member

    since this actually came up on google for me when i searched for the same issue i'll post the fix that worked for me.
    i skipped the launcher and started psobb.exe directly and had nvidia set as the default gpu and it worked
     
  17. CARNAGE

    CARNAGE Absolute Staff Member

    Guildcard:
    42021617
    i am having this same issue i cannot use my nvidia card
     
  18. todd

    todd Member

    Location:
    97477
    yeah this sucks because I have a Radeon R9 M390x, and Intel HD Graphics. Because I cannot switch the game from Intel HD Graphics, I have to run it at 720p on my 4K internal display. The graphics quality DOES suffer. The framerates drop really low at times, causing lag and lack of responsiveness even at 1080p, and still some at 720p but 720p runs pretty good. Plus I cannot turn on say 16xAA/16xAF that the discrete graphics would run this game with.

    this is basically as bad as running the game on an old Radeon 8500 in 2002 when PSO PC came out. the game required at least a Radeon 8500, but once you got to that level the game ran perfect at 1024x768 which is 720p equivalent. GeForce 2 GTS couldn't run it except for 640x480 VGA res. Intel HD Graphics seems to be pretty whack like Radeon 8500 performance- 16 year old graphics performance built into each CPU!

    >.<
     
    Last edited: Feb 22, 2018
  19. CritDraw

    CritDraw Member

    Guildcard:
    42006536
    I recommend you to install ENB mod: https://www.pioneer2.net/community/threads/hdr-shader-for-enb.9585/

    It will let you use your dedicated card, which really helps a lot if you play at 1080p.
     
    Zen likes this.
  20. todd

    todd Member

    Location:
    97477
    I prefer 4K. 1080p is the minimum. 720p is for losers.

    PSOBB now supports 4K but won't run on Intel HD Graphics as frame rate drops to 1-5fps a lot..

    will try this mod to see if the discrete graphics works.
     

Share This Page